Meer over Dry Needling

De Dry Needling (DN) behandeling wordt in het buitenland al jarenlang toegepast, in Nederland krijgt deze techniek langzaam meer bekendheid. Het concept van DN is al ontdekt in de jaren ‘50 van de vorige eeuw door twee Amerikaanse artsen (Travel & Simons) welke het hele concept in kaart hebben gebracht.

Droge behandeling

Men injecteerde vloeistof in een triggerpoint in de hoop dat de klacht sneller zou verdwijnen. Het bleek dat niet de vloeistof maar het prikken zelf succesvol was. Vandaar de term dry needling, letterlijk “droge naald”. Doordat kennis van de werking van spieren door wetenschappelijk onderzoek de laatste jaren enorm is toegenomen werd ook steeds duidelijker hoe het principe van MFT’s te verklaren was. Hierdoor heeft de methodiek DN meer bekendheid gekregen en wordt inmiddels wereldwijd steeds meer toegepast.

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een dunne, niet-holle naald ingebracht wordt in de spier om het MFT te laten ontspannen. Deze wordt ingezet om op snelle wijze het triggerpoint -en daarmee de klachten- te laten verdwijnen.

Directe ontspanning en herstel van de stofwisseling in de spier zelf, resulteren in een pijnafname en functieherstel van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kan er gewerkt worden aan de mobiliteit van de gewrichten en aan het verbeteren van kracht en coördinatie.

Dry needling is dus geen zelfstandige therapie maar een techniek die onderdeel is van de totale fysiotherapeutische behandeling. Vaak is na een eerste behandeling al resultaat merkbaar. Gemiddeld zijn 4-6 sessies nodig voor een goed resultaat. De verklaring voor DN is gebaseerd op onze westerse anatomische en neurofysiologische principes. Het heeft dus helemaal niets met acupunctuur te maken.

Hoe werkt dry needling?

Een MFT zorgt er altijd voor dat in de betreffende spier een strakke band ontstaat. Het MFT is voelbaar als het meest pijnlijke punt in deze strakke band. De spier kan minder goed functioneren door deze plaatselijke verkramping. Naast pijn kunnen spierzwakte en verlies van coördinatie ontstaan.

Door in het MFT te prikken met een naaldje, wordt een zgn. twitch opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels , veroorzaakt door een reflex, die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint veroorzaakt werd.

De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het MFT te laten ontspannen. Afhankelijk van de spier waarin het punt zich bevindt en het aantal MFT’s in de spier, kunnen de twitches meer of minder gevoeld worden. Ook kan de uitstralende pijn, die door het MFT veroorzaakt wordt, gevoeld worden tijdens de behandeling.

Erkende opleiding

Er zijn inmiddels twee erkende opleidingen in Nederland met elk hun eigen register. Binnen ISOKIN hebben Gerard Vos de opleiding gedaan aan het instituut Myopain Seminars Bethesda USA in samenwerking met Myofasciale pijn seminars te Groningen.

Op de website van de gevolgde opleiding is een filmpje te zien hoe dry needling in z’n werk gaat.(www.myofascialepijn.nl)

Isokin 3718 Dry Needling