Chronische pijn

Chronische pijn

Chronische pijn heeft een grote impact op veel gebieden, zoals de kwaliteit van leven, het bewegen, werk en sociale activiteiten. Bent u al door uw arts verwezen naar een therapeut die aangesloten is bij het Netwerk Chronische Pijn, of bent u op zoek naar een frisse blik over uw klachten? Bij Isokin bent u aan het juiste adres voor deskundige behandeling.

We spreken van chronische pijn wanneer pijn langer bestaat dan volgens normaal herstel mag worden verwacht. Waar acute pijn vaak een teken is van weefselschade, is dit bij chronische pijn veelal niet meer het geval. Dit maakt dat de pijn vaak niet begrepen wordt, of wordt afgedaan als  “tussen de oren”. Chronische pijn heeft niet alleen invloed op hoe iemand zich lichamelijk voelt, maar ook op zijn dagelijkse bezigheden, mentale gezondheid en sociale omgeving en kwaliteit van leven. Het doel van het chronisch pijn programma is om, ondanks de pijn, zo goed mogelijk te functioneren om weer een waardevol leven te kunnen leiden.

Binnen het programma zijn er 3 belangrijke onderdelen:
1. Leren omgaan met de pijn
Om goed met de pijn en de gevolgen om te kunnen gaan is het belangrijk om te weten hoe pijn precies werkt. Hoe ontstaat pijn en welke factoren hebben invloed op pijn? Tijdens de behandeling krijgt u informatie over pijn en  leert u manieren waarop u zelf invloed kunt hebben op de pijn. Denk hierbij aan afleiding zoeken, gedachten over pijn veranderen, ondersteuning vragen en ontspannen.

2. Evenwicht belasting-belastbaarheid
Bij chronische pijn is een gezond evenwicht tussen belasting (dat wat u op een dag doet) en belastbaarheid (dat wat u op een dag aankunt) extra belangrijk. Vaak zien we patronen van overbelasting of onderbelasting. In de behandeling krijgt u handvatten aangereikt voor een gezonde balans. Zoals afwisseling tussen rust en activiteit, bewust kiezen tussen energiegevers en energienemers. Vanuit een goede balans bouwt u uw conditie of de voor u belangrijke activiteiten verder op. Actieve training in de trainingszaal behoort tot een van de mogelijkheden.

3. Lichaamsbewustwording/ontspanning
Chronische pijn beïnvloedt het dagelijkse bewegen, kost energie en er is vaak sprake van een hogere spierspanning. Leren ontspannen en u bewust worden van lichaamssignalen die iets zeggen over spanning of ontspanning, helpen u bij het leren voelen van grenzen, (bewuste) keuzes maken en beter tegen de pijn kunnen. U wordt zich bewust van de manier waarop u uw lichaam gebruikt en hoe u dit kunt veranderen om beter te functioneren.

De (psychosomatisch) therapeut brengt samen met u in kaart op welke gebieden chronische pijn invloed heeft en uw leven belemmerd. Samen met de therapeut wordt er gezorgd voor balans tussen enerzijds goed zorgen voor het lichaam, en anderzijds het behouden van kwaliteit van leven door toch dingen te durven ondernemen.
Wij denken graag met u, en andere zorgverleners mee over een multidisciplinaire aanpak om de behandeling zo goed mogelijk op maat te maken.

Direct online een afspraak maken.

Wilt u meer informatie? Neem dan dan contact op met:

Evelien Seijger