Dry Needling

Wat is een triggerpoint? 

Spieren kunnen gespannen aanvoelen of verkort zijn. Als dit langer duurt kan er een spierknoop ontstaan, ook wel myofasciaal triggerpoint (mft) genoemd. Dat is een lokale verkramping van spiervezels, waardoor de doorbloeding in de spier vermindert. Als reactie daarop kan de spier minder kracht leveren dan normaal en tenslotte pijnlijk worden. Veelal ontstaat dit bij lichamelijke overbelasting, verminderde weerstand of langdurige stress. Door spieren weer soepel te maken kunnen deze triggerpoints verdwijnen. Een van de technieken die hiervoor wordt gebruikt is dry needling.

Dry Needling

Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een dunne, niet-holle naald ingebracht wordt in de spier om het triggerpoint te laten ontspannen. De pijn neemt snel af en de spier kan weer normaal functioneren. Vaak is na een eerste behandeling al resultaat merkbaar. De verklaring voor dry needling is gebaseerd op onze westerse anatomische en neurofysiologische principes. Het heeft geen relatie met acupunctuur. Dry needling is veelal geen zelfstandige therapie, maar een techniek welke onderdeel is van de totale fysiotherapeutische behandeling.

   

Hoe voelt Dry Needling?

Het inbrengen van de naald is nagenoeg pijnloos. Daarna brengt de therapeut het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe, dit is meestal niet pijnlijk. Als de punt van het naaldje het triggerpoint bereikt, reageert de spier met een reflex, dit voelt aan als een (elektrisch) schokje. De reactie na de behandeling kan verschillend zijn. Vaak wordt er na afloop een beurs gevoel gemeld. Het is mogelijk dat er tijdelijk een toename van pijn plaatsvindt (max. 2 dagen), vermoeidheid optreedt of reacties als zweten, rillen of lichte duizeligheid. Dit is echter allemaal van tijdelijke aard; veelal is daarna er een  afname van pijn merkbaar.

Op YouTube zijn diverse korte filmpjes te vinden hoe dit in de praktijk in z’n werk gaat.

Erkende behandeling

De behandelmethode is in 2007 door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie opgenomen in het beroepsprofiel van de fysiotherapeut. De behandeling valt in Nederland onder de aanvullende verzekering fysiotherapie. 

Direct online een afspraak maken.

Wilt u meer weten over Dry Needling? Neem dan contact op met:

Gerard Vos                  Bart Harskamp